събота, 22 декември 2012 г.

Коледни рецептички:P:P:P


Под и покрив за Къщичка в снега

Тесто за основата и покрива: 100 g сушени кайсии
100 g сушени плодове (цитрусови плодове, захаросани череши и пъпеш)
400 g пшенично брашно
1 пакетче суха мая Dr. Oetker 
50 g захар
1 пакетче ванилена захар Dr. Oetker 
5 капки есенция ванилия/ром Dr. Oetker 
щипка смлян кардамом 
щипка смляно индийско мускатово орехче
щипка сол
1 яйце 
150 ml прясно мляко
100 g меко масло/маргарин 
100 g смлени бадеми 
100 g стафиди
Приготвление:Смесете пресятото брашно с маята в купа и добавете останалите продукти без плодовете, разбъркайте добре сместта с миксер около 2 мин. до получаването на гладко тесто, след това го замесете върху леко набрашена повърхност около 5 мин. Поставете тестото в купа, покрийте го и оставете на топло, докато удвои обема си. Върху набрашнена повърхност омесете във втасалото тесто предварително нарязаните на ситно сушени плодове. 

Половината от тестото разточете на кора, разстелете го в застланата с хартия за печене тава (40 х 30 cm), оставете да втаса около 15 мин. и печете в предварително загрята фурна на 220°C на горен и долен нагревател или на 200°C на горещ въздух около 13 мин. След изпичане извадете блата от тавата и го оставете да се охлади върху метална скара. Изпечете втория блат за основа на къщичката.
Сглобяване на Коледна къщичка
Продукти:около 500 g пудра захар
2 пресни белтъка
4 клечки за зъби

Сглобяване: 
С миксер разбийте белтъка на крем, постепенно добавяйте пресятата пудра захар, докато стане гъста и кремообразна маса. Напълнете белтъчния крем в полиетиленов плик с отрязано ъгълче. Върху основата на къщичката подредете три реда по 4 тухлички на едната стена и по три на другата, слепвайки ги с белтъчения крем. Запълнете кухината с по две тухлички на шест реда. 
Разрежете блата за покрива на две. Намажете обилно с белтъчения крем двата „ската” на коледната къщичка и залепете двете плоскости, веднага ги закрепете стабилно в горната им част с клечки за зъби. По желание може да украсите с коледни дребни сладки.

Пламтящи сърца

Продукти:
Тесто: 
60 g смлян шам фъстък
250 g пшеничено брашно
1 пакетче бакпулвер Dr. Oetker 
75 g захар
1 пакетче ванилена захар Dr. Oetker 
125 g меко масло или маргарин 
1 яйце
Допълнително: 
200 g пудра захар
3 с.л. лимонов сок
около 4 с.л. конфитюр от червени плодове
Тесто: 
Смесете брашното и бакпулвера, пресейте ги, добавете останалите продукти и бъркайте с миксера първо на най-ниската, а после най-високата степен до получаване на гладко тесто. Увийте го в прозрачно домакинско фолио и го оставете за около час в хладилник.
Извадете тестото, върху набрашнена повърхност разточете кора с дебелина 5 mm, от нея изрежете сърчица и ги поставете върху застлана с хартия за печене тава. Печете около 10 мин. на средното ниво на предварително загрята фурна на 180°C при горен и долен нагревател или на 160°C на горещ въздух. След изпичане оставете сладките да се охладят напълно.
Разбъркайте конфитюра до гладкост, намажете половината от сърчицата с него и ги слепете с другата половина. Пресейте пудрата захар и разбъркайте с лимоновия сок до получаването на гъста глазура, а останалия конфитюр напълнете в полиетиленово пликче с отрязано ъгълче. Намажете част от  сърчицата със захарната глазурата, веднага шприцнете две продълговати линии в средата и с клечка за зъби изрисувайте малки клонки.  Останалите намажете с конфитюр и украсете с бялата глазура. Оставете украсата на сладките са втвърди напълно! 

Вълшебни тухлички

Продукти:
Тесто: 100 g сушени кайсии 
100 g сушени плодове (цитрусови плодове,  захаросани череши, пъпеш)
400 g пшеничено брашно
1 пакетче суха мая Dr. Oetker 
50 g захар
1 пакетче ванилена захар Dr. Oetker 
5 капки есенция ванилия/ром Dr. Oetker 
щипка смлян кардамом 
щипка смляно индийско мускатово орехче
щипка сол
1 яйце 
150 ml прясно мляко
100 g меко масло/маргарин 
100 g смлени бадеми 
100 g стафиди 

Декориране: 200 g масло
250 g захар
1 пакетче ванилена захар Dr. Oetker 
Приготовление:
Тесто: 
Смесете пресятото брашно с маята в купа и добавете останалите продукти без плодовете, разбъркайте добре сместа с миксер около 2 мин. до получаването на гладко тесто, след това го замесете върху леко набрашнена повърхност около 5 мин. Поставете тестото в купа, покрийте го и оставете на топло, докато удвои обема си. Върху набрашнена повърхност омесете във втасалото тесто предварително нарязаните на ситно сушени плодове. Разточете го на кора, разстелете го в застлана с хартия за печене тава (40 x 30 cm) и оставете отново да втаса около 15 мин. Печете в предварително загрята фурна на 220°C на горен и долен нагревател или на 200°C на горещ въздух около 20 мин. След изпичане извадете блата от тавата и го оставете да се охлади върху метална скара. 

Декориране:
Разтопете маслото в тенджера. Смесете захарта с ванилената захар в чиния. Нарежете блата на правоъгълници с размери 5 x 3 cm, намажете краищата им с разтопено масло и ги потопете в чинията със захар. По желание ги поръсете с пудра захар. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Място за коментара ви