сряда, 27 февруари 2013 г.

Необичайни сгради

Сградата е проектирана от известния полски художник Ян Марчин Шанцер и е построена през декември 2003 година.


Къщата Хундертвасер "Waldspirale" ("Горска спирала") е построена в Дармщат между 1998 и 2000 година от Фриденсрайх Хундертвасер -  известният австрийски архитект и художник, широко известен със своите революционни, цветни, художествено оформени проекти, които включват нерегулярни, органични форми, като например купол с формата на лук. 
Сграда, състояща се от 105 апартамента, се извива в кръг около озеленен вътрешен двор. В кулата в югоизточния ъгъл е разположен ресторант, който включва и коктейл бар. 



Сградата на компанията „Longaberger” в Нюарк, щата Охайо е може би най-странната офис сграда в света. Сградата е с площ от 180 000 квадратни метра, и е копие на кошница от супермаркет. За строителството й, са били нужни 30 милиона щатски долара и две години. Много експерти са се опитали да убедят Дейв Лонгебержер да промени плановете си, но той искал точно копие на реален предмет. 

Първоначалната идея за тези кубически къщи се появи през 1970-те години. Пиет  Блом  разработи няколко кубични сгради, които бяха построени в Хелмонд. От град Ротердам поискаха от архитекта да проектира жилища за града и той реши отново да използва идеята за кубическата сграда.


Къщата принадлежи на дъщерята на бившия президент на Виетнам, който е изучавал архитектура в Москва. Къщата разполага с неочаквани обрати, необичайни решения са били използвани в строителството на покрива и стаите. Тя прилича на приказен замък и няма никаква правоъгълна форма.

Къща - перална машина


Каменна къща


 Музеят "Гугенхайм"


 Ервин Верма


Слънчева пекарна 


Мама Бъфет


Сградата Nord LB


Сградата на Лойдс  


 Библиотека








 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Място за коментара ви