Начин на приготвяне
Смесват се всичките продукти за тестото в купа. Омесва се еластично тесто и се оставя в хладилник за 30 минути. Ядките се запичат в сух тиган. Добавят се маслото, сметаната, медът и портокаловите корички. Сместа се оставя да кипне и се бърка 1-2 минути докато се сгъсти малко. Ядките се оставят напълно да се охладят. Тестото се разточва на тънка кора и с формички или малка чашка се изрязват бисквити. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене. С лъжичка се поставя в центъра на всяка бисквита от сместа. Бисквитите се пекат в предварително загрята фурна на 170 С докато порозовеят. След като изстинат по желание могат да се поръсят с пудра захар.
ЕЛХИЧКИ ОТ МЕДЕНО ТЕСТО
Необходими продукти
- 2 бр. яйца
- 1 ч.ч. захар
- 1/3 ч.ч. мед
- 1 ч.ч. олио
- ванилия
- 1 канела
- 1 ч.л. хлебна сода
- брашно колкото поеме
|
|
Начин на приготвяне
Смесвам меда и захарта. Добавям канелата и ванилията. Премествам в съда в който, ще замесвам. Добавям яйцата едно по едно, после олиото. През цялото време бъркам докато стане гладко и пенесто, прибавям и содата. Постепенно добавям брашното и бъркам докато не стане трудно за бъркане. Доомесвам добавяйки по мъничко брашно, докато спре да лепне. Трябва да стане меко, лъскаво тесто, с което много приятно се работи. Тестото се разточва и с формички звезди в различна големина се изрязват сладките. За всяка елхичка са необходими по 2 бр. звездички от всяка големина. Пекат се до порозовяване при умерена температура - 160С на средна решетка с вентилатор.
* Можете да ги украсите с белтъчна глазура от: 150-200 г пудра захар пресята 2 пъти, 1 бр. белтък и няколко капки лимонов сок. Използвах и кокосови стърготини, перлички. * От същото тесто правя и меденки. * Препоръчително да се направят поне седмица преди Коледа и да се съхраняват в кутия с парченца ябълка за да омекнат.
КОЛЕДНИ БОНБОНЧЕТА
Необходими продукти
- 2 пакета чаени биквити (300 г)
- 125 г масло
- 1 ч.ч. пудра захар
- 1-2 с.л. какао
- кокосови стърготини, шоколадови пръчици, захарни пръчици за овалване
|
|
Начин на приготвяне
От изброените продукти без пръчиците се замесва тесто, като бисквитите предварително се смачкват. Правят се топчета, които се овалват различните пръчици и се подреждат в чиния и се украсяват с клонка от елха.
* Вместо обикновени чаени бисквити и какао може да се използват какаови бисквити. * Допълнително може да се добавят валиния, коняк или ром, или други аромати по избор.
|
|
|
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Място за коментара ви