24 DEKEMVRI
Бъдни вечер (24 декември, в някой райони краища наричан Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа,
Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка) се нарича денят преди Рождество Христово.
Трапезата на Бъдни вечер е тържествена, но постна тъй като е последният ден от Рожденственския пост.
Обичайно: варен фасул, пълнени чушки, сарми, жито, тиквеник,ошав, чесън, пчелен мед, орехи, плодове,
обреден хляб и др., за да бъде годината с много храна. Техният брой по традиция е 7, 9 или 11 (нечетен \
Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството
според възрастта, както и на домашните животни. След приключване на вечерята трапезата се оставя
неприбрана, в символ на очаквания гост.
Под софрата се слага слама, напомняща за Витлеемските ясли, в които е родила Дева Мария. Най-
възрастният представител от рода прекадява с тамян трапезата и къщата и прочита молитва. В огъня през
си символизира раждането в света на Христос. По традиция, най-старият мъж в семейството гадае по
бъдника каква ще е следващата година. През нощта коледари тръгват по къщите и пееки народни и
църковни песни разнасят радостна вест за Христовото Рождество.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Място за коментара ви