събота, 20 октомври 2012 г.

Витоша се намира между Стара планина и Рило-Родопския масив и е част от Средногорието. Тя е единствената куполообразна планина в България и основното и било се откроява добре от останалите планински масиви. То върви по върховете Черни връхРезньоветеСкопарник и Острица, в посока северозапад-югоизток. Границите и са очертани отСофийското полеСамоковско полеПернишката котловинаПанчаревският пролом на река Искър, поречието на рекаЯгуляВладайския проход, както и високите седловини Ярема и Бука преслап. В склоновете на планината, и в нейното подножие, по периферията на околните котловини и по наносните тераси на витошките реки са разположени множество селища, някои от тях квартали на столицата.
. Най-дълго е Горното Рибно езеро с дължина 801 m. Преобладават езерата със средна дълбочина 2-5 m, като най-дълбоко е Окото (37,5 m), едно от Седемте рилски езера.
Мусала е най-високият връх в България и на целия Балкански полуостров с височина 2925 m, измерено от равнището на пристанищеВарна. Той е шестият по височина в Европа. Мусала се намира в източната част на Рила планина, недалеч от известния курорт Боровеци на около 80 km от София. През лятото се посещава от много туристи от целия свят, но най-много от планинари от България














1 коментар:

Място за коментара ви