вторник, 23 октомври 2012 г.

Черно море

                                                            Черно море

Черно море (рус. Чёрное море, укр. Чорне море рум. Marea Neagră, тур. Karadeniz, груз. შავი ზღვა) е вътрешно море между Югоизточна Европа и Мала Азия. Разположено е между 40° 55' и 46° 32' северна ширина и 27° 27' и 41° 42' източна дължина. То е едно от най-изолираните от Световния океан. Свързано е със Средиземно море чрез БосфораМраморно мореи Дарданелите, а с Азовско море — чрез Керченския проток.

             


Известните курортни селища в Украйна се намират основно по южните кримски брегове като ЯлтаАлущаСудакКоктебел и Феодосия. В Русия курортните селища са в района на кавказкото крайбрежие - АнапаГеленджикСочи, в Абхазия - Пицунда и Гагра, в Грузия -Батуми. В Румъния курортните селища са концентрирани на юг от Констанца - Мамая и Ефорие. В Турция липсват известни черноморски курартни селища. Причина затова е скалистия бряг, който не предлага подходящи условия за изграждане на почивни селища.
Български защитени черноморски територии са Природен парк "Странджа" с вътрешните защитени местности "Устие на река Велека" и "Силистар", резерватите "Ропотамо" и "Калиакра", защитените местности ИраклиПаша дере и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Място за коментара ви